Hírek

2014.07.08.
2014.07.07.
2014.07.07.
A munkavédelmi hatóság 2014. évi ellenőrzési terve

A munkavédelmi hatóság 2014. évi ellenőrzési terve [pdf]

Az OMMF munkavédelmi ellenőrzési tervéből minden munkáltató tájékozódhat a 2014. évi ellenőrzési tervről, valamint arról, hogy az ellenőrzéskor minek kell megfelelnie.

2014.07.05.
Szeretne tűzvédelmi szakvizsga oktatásszervező lenni ?

Szeretne tűzvédelmi szakvizsga oktatásszervező lenni ?

Ha szeretne tűzvédelmi szakvizsga oktatásszervező lenni, nálunk megvásárolhatja

2014.04.07.
Emlékeztető az Érintésvédelmi Munkabizottság 201 4 . április 2 - i üléséről

Emlékeztető az Érintésvédelmi Munkabizottság 201 4 . április 2 - i üléséről [pdf]

Az Érintésvédelmi Munkabizottság 270. ülésén dr. Novothny Ferenc vezetésével az egyesülethez

Üzenőfal

Új szabvány jelent meg, az MSZE 12810:2014 Hegesztés biztonsága. Villamos hegesztő munkaeszközök ellenőrzése és vizsgálata

2014.07.07.
Új szabvány jelent meg, az MSZE 12810:2014 Hegesztés biztonsága. Villamos hegesztő munkaeszközök ellenőrzése és vizsgálata

megjelent a hegesztő berendezések ellenőrzésére vonatkozó nemzeti Hegesztés bizto

Ezúton tájékoztatom, hogy megjelent a hegesztő berendezések ellenőrzésére vonatkozó nemzeti szabvány (MSZE 12810:2014 Hegesztés biztonsága. Villamos hegesztő munkaeszközök ellenőrzése és vizsgálata), ami a villamos hegesztéshez és rokon eljárásaihoz használt munkaeszközök érintés- és hibavédelmével szemben támasztott alapvető biztonsági követelmények teljesítésének műszaki feltételeire, illetve azok ellenőrzésére vonatkozik.

Ez a szabvány a villamos hegesztő munkaeszközök üzembiztonságának elérése érdekében a villamos hegesztő eszközök ellenőrzésére és vizsgálatára vonatkozó követelményeket tartalmazza.

A szabvány a következő, az MSZ EN ISO 4063 szerinti azonosító számjelű és megnevezésű villamos hegesztési eljárásokra vonatkozik, de ha lehetséges alkalmazható más hasonló eljárás esetén is.

1          ˝ívhegesztés

2          Ellenállás-hegesztés

72       Elektrosalakhegesztés

73       Elektrogázhegesztés

74       Indukciós hegesztés

78       Csaphegesztés

82       ˝ívvágás

83       Plazmavágás

87       ˝ívgyalulás

Villamos hegesztő berendezések közvetlen érintés elleni védelmét („alapvédelmét”) biztosító megoldásokat és kialakításuk műszaki követelményeit termékszabványok írják elő.

Ez a szabvány az alapvédelem működésének ellenőrzésére szolgáló felülvizsgálatokra vonatkozik. Nem vonatkozik tehát a berendezés közvetett érintés elleni védelmére („hibavédelmére”), amelynek ellenőrzése az érintésvédelmi szerelői, illetve szabványossági ellenőrzés feladata.

Új vagy az üzemeltetőnél első alkalommal használni kívánt munkaeszközök használatba vétele előtt munkavédelmi üzembe helyezés keretében el kell végezni az ezen szabvány szerinti ellenőrző felülvizsgálatot. A munkavédelmi üzembe helyezés munkavédelmi szaktevékenység, melynek során ellenőrizni kell a munkaeszköz biztonságos, egészséget nem veszélyeztető alkalmazásához szükséges műszaki állapot megfelelőségének igazolására szolgáló, ezen szabvány szerint végzett ellenőrző felülvizsgálat dokumentációját.

A már használatban álló eszközök – például átszerelés után szükséges – ellenőrző felülvizsgálatának célja egyrészt megbizonyosodni az egyébként rutinműveletek megfelelő elvégzéséről, másrészt ennek egyszerű, de ellenőrizhető dokumentálása.

 

Az időszakos biztonsági ellenőrzések és vizsgálatok elvégzésének követelményeit tartalmazó F1 mellékletben felsorolt feltételekkel és szükséges képesítéssel rendelkezünk.

„A haladás a kezdetleges
megoldásoktól a bonyolultakon át
az egyszerűkig vezető út.”

Kurt Biedenkopf

 
Bejelentkezés
 
Copyright © POLIGON KFT.